Interventie Mens-Hond

“Interventie Mens-Hond” staat niet alleen voor Diertherapeutische Toepassing (A.A.I.).
Het omvat óók een effectieve werkvorm om problemen binnen ieder unieke mens-hond relatie te voorkomen.
Een “puppycursus” die anders is dan gebruikelijk: via professionele gedragsbegeleiding leer je probleemgevend gedrag te voorkomen. Door in te leren zien dat stress een zéér ongunstig effect heeft op de mentale- en fysieke ontwikkeling van je pup.

*Sociaal leren in een volwassen roedel 
*Maatwerk: iedere hond is anders
*Samen de natuur in: daar is je hond “thuis”. Samenwerken op verschillende locaties
*Uitgebalanceerde socialisatie: volledig afgestemd op de ontwikkelingsfase waarin een pup zich bevindt
* Géén dwangmiddelen of lokken met voer om een hond te laten gehoorzamen

Werken aan een (h)echte vertrouwensband!

Visie en werkwijze 

Onze 24/7-economie kenmerkt zich door onmiddellijke bevrediging: we nemen amper nog de tijd om de groei en ontwikkeling van een pup op een verantwoordelijke wijze te begeleiden. 
En juist een gunstige mentale- en fysieke ontwikkeling in de eerste maanden is nodig om hem evenwichtig te houden. Om hem op latere leeftijd psychisch en lichamelijk gezond te houden.

Een pup wordt vaak al op jonge leeftijd blootgesteld aan situaties en omstandigheden die hij mentaal en fysiek niet aan kan. Hij weerspiegelt hierbij menselijke emoties van bijvoorbeeld angst en stress. Vaak ontstaan vanuit een hoog verwachtingspatroon uit de omgeving.
Naarmate hij ouder wordt, zal een pup hierop steeds sterker gaan reageren met probleemgevend- en ongehoorzaam gedrag. Gedrag dat voorkomen kan worden door met veel geduld, richting te geven aan een prachtig proces: zijn groei naar volwassenheid.

Tijdens een individueel begeleidingstraject wordt gewerkt aan een sterke vertrouwensrelatie tussen mens en hond. Vanuit een volledig natuurlijk benadering: door uitsluitend op de dierlijke kant van een hond te leren reflecteren. Niet het halsoverkop modelleren op basis van traditionele overtuigingen staat centraal. Maar juist het creëren van een liefdevolle, ongedwongen en vrije relatie: binnen de regels en grenzen die volledig begrijpelijk zijn voor een hond. En met volledig respect en waardigheid voor zijn natuurlijk gedrag en zijn natuurlijke leefomgeving.

Onderwerpen die aan bod komen, o.a.: 

*Gedragsobservatie: wat “vertelt” je pup je? Inleiding over de psychische – en zintuigelijke belevingingswereld van honden
*Ras en gedrag
*Socialisatie: overprikkeling voorkomen. De do’s en don’ts
*Sociaal leren: de manier waarop honden onderling met elkaar communiceren
*Jezelf bewust worden dat alles wij jij doet, invloed heeft op het gedrag van je hond

De rol van een Psychosociaal Hulphond©

Één of meerder honden uit de Praktijk hebben een waardevolle betekenis binnen iedere bijeenkomst. Zij leren via hun duidelijke en subtiele lichaamstaal hondengedrag beter te begrijpen. Zij weerhouden een pup van ruw en onstuimig spel: dit voorkomt probleemgevend gedrag zoals angst en agressie ten opzichte van soortgenoten op latere leeftijd. 

Hond van Pavlov

Met “Hond van Pavlov” is het professioneel werken met honden in 1997 begonnen. Zo runde ik jarenlang een professionele, erkende en gecertificeerde hondenuitlaatservice. Ik deed hierdoor diep doorleefde kennis en ervaring op over roedelgedrag van huishonden. “Live”  mag ik dagelijks nog steeds aanschouwen hoe waardevol de kracht en dimensie van een zorgvuldig opgebouwde roedel is: sociaal, volwassen en stabiele honden spelen een belangrijke rol in de opvoeding van een pup. Zij doen dit op een manier zoals wij dat als mens nooit op vergelijkbare wijze kunnen.

Als allround-instructeur in mijn privé-hondenschool kreeg ik vooral inzicht over hoe groot de invloed van menselijk gedrag op het gedrag van honden is. En wat de consequenties zijn als er achter alles wat een hond doet – vaak angstvallig- naar een betekenis wordt gezocht. Een hond doet dat zelf ook niet: zo leren observaties van nesten puppies die ik als Clubfokker begeleid, verzorg en socialiseer. Als professioneel Animal Handller TV/Film dat het veelvuldig werken met voer om een hond te laten presteren vaak alleen maar averechts werkt. Zelfs als er sprake is van de meest complexe situaties en omstandigheden zal een stabiele hond doen (en laten) wat jij wilt.

Aan het werk met een roedel voor Google GMB


Inmiddels is “Hond van Pavlov” volledig geïmplementeerd in mijn Praktijk.
Er is een model ontstaan waarmee ik anderen kan helpen bij de opvoeding van een pup tot tot een sociaal, volwassen, stabiele en gehoorzame hond.
Het geeft heel veel voldoening om mijn kennis, ervaring en inzicht te mogen delen met anderen.

Kynologisch CV

Veel gestelde vragen
Referenties
Link:
“Du Belle Bijou” – FCI Jack Russell Terriërs

Psychosociaal Hulphond© Joek voor Reaal Dier & Zorg

MEER INFORMATIE?
Maak een vrijblijvende afspraak: 
013-7505335, b.g.g. 06-15220836
of stuur een e-mail:
info@psychelbeeld.nl

Omdenken met honden