Sociaal leren in een roedel

Via een (stabiele) moederhond en zijn nestbroers- en nestzusjes leert een hond o.a. hoe hij zichzelf moet gedragen in de omgang met soortgenoten.
Spelenderwijs leert hij de regels en grenzen van het “spel”. Dit gebeurt op zeer subtiele wijze, maar vooral op een manier waarop wij dat als mens nooit meer op een vergelijkbare manier kunnen leren. 

De manier waarop een hond zichzelf  ten opzichte van soortgenoten de rest van zijn leven blijft gedragen wordt vervolgens gevormd door ervaringen die hij in de loop van het leven zal gaan opdoen. De omstandigheden waarin hij opgroeit spelen hierbij een belangrijke rol. 

De eerste 1,5 jaar bestaan uit een aantal cruciale levensfasen en vraagt om een goede begeleiding. Vooral omdat deze perioden zichzelf kenmerken door specifieke gevoeligheid voor bepaalde ervaringen. Dus ook in zijn contact met soortgenoten. 

Sociale, volwassen en stabiele honden hebben een zeer evenwichtig karakter. Het zijn dé perfecte leermeesters voor een pup of jonge hond. Dit soort type honden stralen ten opzichte van andere honden veel rust en kalmte uit door het geven van heel veel conflictvermijdende signalen. Deze honden vermijden onnodig fysiek contact zodat de kans op blessures bij met name pups- en jonge honden aanzienlijk verkleind wordt. Ze vermijden ruw en onstuimig “spel” dat angst en agressie ten opzichte van andere honden tot gevolg heeft.

“Sociaal leren in een roedel” maakt een belangrijk onderdeel uit van ons Anti Stress Programma voor pups- en/of jonge honden én hun kersverse eigenaren.
In een aantal interactieve begeleidingssessies wordt een pup stap-voor-stap geïntroduceerd binnen een overzichtelijke, sociaalvaardige en volwassen roedel.

Op fascinerende wijze zijn wij hierbij in staat om hondengedrag goed te leren observeren, zodoende een pup of jonge hond optimaal te kunnen begeleiden in zijn groei naar volwassenheid en in het bijzonder in zijn toekomstige interactie naar soortgenoten.

Neem voor meer informatie contact op.